Hamburger NLXS

Wat moet je als zzp’er regelen aan ICT voorzieningen?

Het is zover, je hebt de stap gezet om zzp’er te worden en je eigen bedrijf begint steeds meer vorm te krijgen. Een van de dingen die daarbij horen is het regelen van goede ICT-voorzieningen. In dit artikel ontdek je welke ICT-voorzieningen je allemaal moet regelen en geven we je een aantal tips hoe je dit aan kunt pakken.

Beginnen als zzp’er: welke basis ICT-voorzieningen heb je nodig?

Als zzp’er heb je een hoop vrijheid. Je kunt zelf jouw eigen uren indelen en projecten aannemen die je ook echt bij jou vindt passen. Daarentegen moet je wel zelf al jouw opdrachten binnenhalen, en zul je moeten onderhandelen met klanten over een juiste prijs voor jouw diensten. Daarnaast is het belangrijk om in ieder geval de basis aan ICT-voorzieningen te regelen voor je bedrijf. Als je bijvoorbeeld freelance journalist bent, dan ben je zelf jouw eigen bedrijf. Je zult dan met een smartphone, laptop en een programma om facturen op te maken al een heel eind komen. Ga je echter een een eigen bedrijfsruimte regelen, dan zijn er een aantal zaken en opstartkosten waar je rekening mee dient te houden.

Wat zijn de opstartkosten voor een (beginnend) zzp’er?

De eerste kosten die je krijgt als startend zzp’er zijn de inschrijvingskosten bij de Kamer van Koophandel. Om je eigen bedrijf te kunnen hebben betaal je eenmalig €50,- inschrijfkosten. ga je langs een KvK-kantoor en wil je een schriftelijk uittreksel op papier hiervan? Dan betaal je hiervoor  €15,- extra.

Daarnaast krijg je mogelijk extra kosten voor jouw administratie. Ben je zelf een beetje handig met Excel en houd jij alle facturen en rekeningen bij in een bestand? Dan zijn hier allerlei online programma’s voor te vinden om jouw administratie op orde te houden. Hierdoor houd je de kosten zelf in de hand. Je kunt er ook voor kiezen om het boekhouden uit te besteden. Gemiddeld kost een boekhouder of accountant  €500,- per jaar.

Andere kosten zijn het die voor het openen van een zakelijke rekening. Dit ben je niet verplicht, maar het kan wel heel handig zijn als je jouw bedrijfsfinanciën gescheiden wilt houden van je privé-financiën.

Het afsluiten van verzekeringen valt ook onder kosten voor een beginnend zzp’er. Je kunt hierbij denken aan een rechtsbijstandverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en een bedrijfs,- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Naast deze kosten zijn er ook kosten voor een pensioen; als zzp’er moet je dit namelijk zelf opbouwen. Ook eventuele vervoers- en aanschafkosten (zoals kosten voor het OV, of de aanschaf van een bedrijfswagen) en aanvullende elektronische materialen zoals een camera, tablet of gereedschap brengen kosten met zich mee. En dan zijn er niet te vergeten nog de kosten voor het bedrijfspand en het paradepaardje van jouw bedrijf: jouw eigen website. Misschien wil je ook nog visitekaartjes laten ontwerpen en drukken. Dit kun je zelf doen, of uitbesteden. De laatste optie brengt dan uiteraard wel kosten met zich mee.

Kortom: het zijn best wat kosten om rekening mee te houden. Kort samengevat zijn dit:

  • Inschrijving KvK (eenmalig €50,- + €15,- voor een schriftelijk bewijs van inschrijving)
  • Administratiekosten boekhouder/accountant (Ongeveer €500,- per jaar)
  • Openen zakelijke rekening
  • Afsluiten van verzekeringen (rechtsbijstand, arbeidsongeschiktheid etc.)
  • Eigen pensioenopbouw
  • Vervoerskosten (OV-kaart, benzine, aanschaf bedrijfswagen)
  • Elektronische materialen (camera, tablet, laptop, gereedschap)
  • Eigen website
  • Promotiematerialen (visitekaartjes)
  • Bij bedrijfsruimte: alle bijkomende kosten voor de huur/het gebruik van het bedrijfspand.

Het voordeel is dat een hoop kosten van de belastingaangifte afgetrokken kunnen worden.

Eigen bedrijfsruimte en personeel: welke ICT-voorzieningen heb ik nodig?

Goed, je hebt de opstart achter de rug en nu ga je jouw bedrijfsruimte voor jou en jouw personeel inrichten. Aan welke zaken moet je dan denken? Hier kom je achter door na te gaan welke materialen je minimaal nodig hebt om je werk uit te kunnen voeren. Doe je jouw werk bijvoorbeeld voornamelijk via een computer, dan dan kom je met een smartphone, laptop en goede wifi-verbinding al behoorlijk ver.

Ben je echter meubelmaker of stukadoor, dan zul je ook allerlei specialistische gereedschappen en materialen aan moeten schaffen. Het is dus afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent hoe hoog de kosten zullen oplopen. In de regel kun je er van uit gaan dat je in ieder geval voor jezelf een laptop, muis, smartphone en eventueel een camera moet aanschaffen. Heb je personeel, dan zul je voor hen wellicht ook laptops of desktops moeten kopen, en eventueel een printer en vaste telefoonlijn.

Welke kosten zijn er voor het maken van een website als je zzp’er bent?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, omdat niet iedereen dezelfde soort website nodig heeft. Wil je hier graag advies over? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren je graag over domeinregistratie en welk pakket het beste bij jouw specifieke behoeftes past.

Benieuwd wat NLXS voor jou kan betekenen?