Hamburger NLXS

Wat is de cloud?

We horen en zien het steeds vaker voorbij komen, de zogenaamde ‘cloud’. Zo bieden fabrikanten Apple, ASUS en Acer een online cloud service aan als aanvulling op je tablet en kun je ook onafhankelijke clouddiensten gebruiken. Maar wat is de ‘cloud’ het precies en hoe maak je gebruik van deze dienst?

Commerciële diensten?

Wellicht ken je iCloud van Apple of ASUS Storage van ASUS. Deze diensten vallen onder de ‘cloud’, een term die voortkomt uit het begrip ‘cloud-computing’. Cloud computing is simpel gezegd de online opslag van gegevens, software en bestanden waar je altijd op aanvraag toegang tot hebt. Deze opslagruimte bevindt zich in de zogenaamde ‘cloud’, wat vertaald een wolk is. Deze term wordt gebruikt omdat de plek waar je bestanden en gegevens staan niet zichtbaar/tastbaar is. Alles wordt namelijk op een voor jou onbekende server (ergens in de wereld) opgeslagen maar je hebt wel je eigen kleine ruimte met vrije toegang.

Google Docs

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de cloud een aantal van de taken van een tablet (of andere hardware) over kan nemen. Denk bijvoorbeeld aan Google Docs. De documenten die je hier aanmaakt worden in de cloud opgeslagen, zijn alleen door jou te bekijken en bevinden zich niet fysiek op je apparaat. Ook het maken van deze bestanden gebeurt in de cloud en niet middels een programma op je tablet zelf. De opslag van data is de belangrijkste functie van de cloud en zie je dan ook terug in de clouddiensten van Apple en ASUS.

Voor welke bedrijven is het interessant?

Werken in de cloud is voor véél bedrijven interessant, maar niet voor iedereen. Het geeft veel flexibiliteit in de vorm van afname: pay-per-use en schaalbaarheid, bij- of afschalen van capaciteit is over het algemeen geen probleem. Verder is de zorg voor infrastructuur en de investeringen daarvan, geheel weggenomen. Wel is het zo dat per bedrijf er verschillende eisen gesteld kunnen worden aan de cloud, zoals: hoe wordt de data opgeslagen, waar wordt de data opgeslagen, hoe wordt deze data benaderd?

Ook interessant is het feit dat het internet & de cloud geen grenzen kennen, zo kan er eenvoudig vanuit Roosendaal op een laptop gewerkt worden voor een bedrijf in Breda bijvoorbeeld.

Wat kunt u in de cloud allemaal?

U kunt in de cloud eigenlijk alle mogelijke software draaien. Denk aan apps op uw smartphone: al deze apps draaien op basis van een (deel) van een cloud dienst. Denk verder aan allerlei online applicaties: ERP, boekhouding, CRM, maar ook de bekendere hostingoplossingen: webshops, websites, e-mail en collaboratiesoftware. Verder is back-up een groeiende tak in de online dienstverlening.

Welke oplossingen er zijn? En wat zijn de voor- en nadelen?

De cloudoplossingen bestaat uit meerder lagen:

  • IaaS (Infrastructure-as-a-Service), waarbij de dienstverlener de infrastructuur voor haar rekening neemt. Dit is de laag waarin Fundaments opereert.
  • PaaS (Platform-as-a-Service), waarbij de dienstverlener een platform faciliteert waarop door anderen de applicatie te installeren is. Denk hierbij aan Amazon EC2 of Heroku.
  • SaaS (Software-as-a-Service), waarbij de dienstverlener alles regelt, tot en met de software. Denk hierbij aan Office365, Twinfield of SalesForce.

Clouddiensten bij NLXS?

Bij NLXS leveren wij eigen cloud diensten en hebben wij een eigen cloudplatform gebouwd in ons datacenter waar wij al deze diensten op kunnen faciliteren (hosten).
Bekijk ook onze succesvolle projecten voor onder andere een taxibedrijf uit Zevenbergen en ICT support winkel in Prinsenbeek.
Lees er meer over op onze cloud-diensten pagina of neem contact met ons op.

Benieuwd wat NLXS voor jou kan betekenen?