Hamburger NLXS

Hoe werkt de registratie van een domeinnaam?

Je wilt zelf jouw eigen website gaan maken, gefeliciteerd! Om een eigen website te maken, moet je natuurlijk wel eerst een domeinnaam hebben. Het eerste wat je dan vaak doet is dus een domeinnaam registreren. Hoe werkt dit precies en wat moet je ervoor doen? Dat leggen wij je uit in dit artikel.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam, kortweg ‘domein’, is de naam van een website en een deel van de URL waarmee bezoekers jouw website kunnen bezoeken. Is de volledige URL bijvoorbeeld https://nlxs.nl/projecten/, dan is de domeinnaam nlxs.nl. URL’s en domeinnamen zijn dus aan elkaar gerelateerd, maar zijn niet hetzelfde. Een domeinnaam is de naam van het domein waarop de site geregistreerd staat. Een URL is een websitelink die jou naar een bepaalde pagina leidt. Iedereen die een eigen site wil starten, zal dus eerst een domeinnaam moeten registreren om zijn of haar diensten via een website te kunnen aanbieden.

Hoe werkt domeinregistratie?

Iedere website heeft een eigen IP-adres. Een IP-adres bestaat uit een reeks cijfers en punten en is daardoor moeilijk te onthouden. Om dit makkelijker te maken wordt er aan een IP-adres een domeinnaam gekoppeld. Typ je deze domeinnaam vervolgens in bij je browser, dan gaat jouw browser op zoek naar de website die bij dat IP-adres hoort.

Door een domein (of domeinnaam) te registreren bij een hostingprovider neem je als het ware een abonnement op een specifieke, unieke domeinnaam. Wanneer je dit hebt afgesloten, kan de domeinnaam niet meer door iemand anders geregistreerd worden, mits je jouw abonnement steeds blijft verlengen. Vergeet je de domeinnaam te verlengen, dan wordt deze weer beschikbaar voor anderen. Zorg dus altijd dat je jouw domeinnaam tijdig verlengt.

Voor welke bedrijven is het interessant?

Werken in de cloud is voor véél bedrijven interessant, maar niet voor iedereen. Het geeft veel flexibiliteit in de vorm van afname: pay-per-use en schaalbaarheid, bij- of afschalen van capaciteit is over het algemeen geen probleem. Verder is de zorg voor infrastructuur en de investeringen daarvan, geheel weggenomen. Wel is het zo dat per bedrijf er verschillende eisen gesteld kunnen worden aan de cloud, zoals: hoe wordt de data opgeslagen, waar wordt de data opgeslagen, hoe wordt deze data benaderd?

Wat kost een domeinnaam registreren?

Een domeinnaam registreren kost jaarlijks een paar tientjes. Door jouw domeinnaam bij NLXS te registreren, kunnen wij je ontzorgen op het gebied van domeinregistratie, website-onderhoud, webdesign maar ook op het gebied van webhosting. Bekijk onze verschillende hostingpakketten voor de starter, professional en webmaster.

Hoe werkt een domeinnaam zonder hosting, en wanneer betaal je wél hostingkosten?

Je kunt een domeinnaam aanvragen zonder hosting. Dit doe je wanneer je een domeinnaam wilt registreren, maar de website bijvoorbeeld nog niet gereed of nog in aanbouw is. Zo voorkom je dat een domeinnaam op een later moment niet meer beschikbaar is. Je registreert dan dus alleen het domein, zonder dat hiervoor hostingkosten betaald hoeven te worden. Een domeinnaam met gratis webhosting heeft echter wel een aantal nadelen. Dit zijn o.a. een beperkte werkruimte (beperkt aantal megabytes ter beschikking), een beperking in de hoeveelheid dataverkeer dat naar jouw site komt, een lage websitesnelheid en storingen. Wil je dus en goed werkende website, dan is een website mét hosting aan te raden.

Betaalde webhosting: de voordelen

Je kunt ook een domeinnaam registreren mét hosting. Dit kun je doen bij NLXS. Wij zorgen ervoor dat jouw website online bereikbaar blijft, en verhelpen eventuele fouten. Dit scheelt jou een hoop tijd en vragen, en je kunt altijd terecht bij ons voor vragen. De voordelen van betaalde hosting zijn: dat je zelf jouw domeinnaam kunt aanpassen, dat er geen advertenties zonder jouw toestemming op jouw site worden geplaatst, veel werkruimte, het gebruik kunnen maken van speciale software voor nieuwsbrieven, SEO en back-ups, een klantenservice die goed bereikbaar is en een snelle website. Wij bieden verschillende pakketten voor websitehosting, afhankelijk van jouw wensen.

Hulp bij pakketkeuze

Wil je graag een hostingpakket afsluiten, maar weet je niet goed wat je nodig hebt voor jouw site? Neem dan contact met ons op. Wij geven je graag persoonlijk advies over een passend pakket, om jouw website een succes te maken!Hoe werkt de registratie van een domeinnaam?

Benieuwd wat NLXS voor jou kan betekenen?